Haber

2024 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başdenetçi Erdem Malkoç, “Önümüzdeki haftalarda Ukrayna Ombudsmanı’nın teklifi üzerine Ukrayna’daki Rus tutukluları, ardından Rusya’nın kabul etmesi halinde Rusya’daki Ukraynalı tutukluları ziyaret edeceğiz ve bu konuyla ilgili uluslararası bir rapor hazırlayacağız.” söz konusu.

TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında Kamu Başdenetçisi Malkoç ve Sayıştay Başkanı Metin Yener, kurumlarının bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) gücünü Anayasa’dan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden aldığını ve 10 yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Malkoç, kurum yönetiminin kamunun tüm eylem, süreç, tutum ve davranışlarını incelemeyi amaçladığını belirtti. hukuka ve hakkaniyete uygunluk açısından insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde bir kurumdur. İdarelere araştırma yapmak ve tavsiyelerde bulunmakla görevlendirildiğini belirtti.

Kurumun, yönetimin hizmet kalitesini artırmak, uygun idari unsurları geliştirmek, insan haklarını oluşturmak, hukukun üstünlüğünü sağlamak, hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, şeffaf, hesap verebilir, insan odaklı bir yönetim oluşturmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten, “Kurum, devlet ile vatandaş arasında arabuluculuk yapıyor” diye konuştu. Hakem olarak görevine devam ediyor. Bu anlamda Türkiye’de zihinsel dönüşümün sağlanması yönünde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

KDK’nın 1 Ocak-10 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında 14 bin 897 başvuru aldığını ve 14 bin 718 dosya üzerinde karara vardığını belirten Malkoç, “Bunlardan 1231’i öneri, 1551’i dostane çözüm, 469’u kısmen önerildi, 823’ü reddedildi. Reddedilmiş.” “2023 yılında 96 bin 478 kişiye telefon, e-posta veya yüz yüze hukuki destek verdik, çözüm önerileri sunduk ve yardımcı olduk.” bilgisini paylaştı.

Malkoç, 2024 yılı için 235 milyon 974 bin liralık bütçe teklifinin bulunduğunu söyledi.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının hukuka, adalete, insan haklarına ve hakkaniyete dayalı olacağına inanıyoruz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.” Bu kelimeyi kullandı.

Rusya ile Ukrayna arasında esir değişimi çalışmaları

Malkoç, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin arabulucu rolüne işaret ederek, “Ukraynalı ve Rus ombudsmanları bir araya getirerek kadın, çocuk ve esir takası konusunda çalışmalarımızı sürdürdük. Önümüzdeki haftalarda, Ukrayna Ombudsmanı’nın teklifi, “Rus esirleri ziyaret edeceğiz, ardından Rusya kabul ederse Rusya’daki Ukraynalı tutukluları ziyaret edeceğiz ve uluslararası düzeyde bir rapor hazırlayacağız.” gibi konuştu.

Malkoç, Filistin ile İsrail arasındaki durum ve insan hakları ihlalleri konusunda da aynı çalışmaların devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“İsrail’in insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı eylemleri konusunda dünyadaki tüm ombudsmanları duyarlı hale getirmek için çevrimiçi toplantılar düzenledik ve bildiriler yayınladık. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı artıyor. Maalesef devlet kurumları da artıyor. Kur’an-ı Kerim’in yaygın şekilde yakılması… İfade özgürlüğü kapsamında olup olmadığı konusunda gereksiz tartışmalar yapılıyor ve 2 milyar Müslümanın inancına hakaret ediliyor. Bu konuda Müslümanları duyarlı hale getirmeye çalıştık. Avrupa’da 8 ülke Milyonlarca insanımıza yaşadıkları ülkelerdeki haklarını ve yasalarını anlatmak için sivil toplum kuruluşlarıyla onlarca program düzenledik. Her ülkeye binlercesini halkımıza dağıttık.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının hukuka, adalete ve insan haklarına dayalı olacağına inanarak, idare hizmetlerinin adalet ve eşitlik çerçevesinde sunulmasını sağlamak, insan hakları konusunda daha güçlü bir farkındalık oluşturmak amacıyla 2024 yılında da faaliyetlerimize devam ediyoruz. toplumun her kesiminde. Yönetim ile kamuoyu arasında dostane analizlerin yapılmasında hakemlik görevimizi sürdürüyoruz. Kadın hakları, çocuk hakları, engelli hakları, iklim ve çevre konularında çalışmalarımızı güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. “Üniversitede sivil toplum ve medyayla çalışmalarımız artacak.”

Sayıştay bütçesi

Sayıştay Başkanı Metin Yener de Sayıştay’ın 2024 bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Yener, Sayıştay denetimlerinin amacının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bütçe hakkının gerektirdiği şekilde kamu kaynaklarını harcayan kamu idarelerinin faaliyet sonuçları hakkında TBMM’ye ve kamuoyuna güvenilir ve yeterli bilgi sağlamak, koruma sağlamak olduğunu belirtti. kamu kaynaklarını değerlendirmek, kamu idarelerinin performansını değerlendirmek, mali şeffaflığı oluşturmak ve yaygınlaştırmak olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Sayıştay bu bağlamda Anayasa ve kanunların kendisine verdiği görev, yetki ve sorumlulukları gelişmeleri takip ederek yerine getirir. Sürekli gelişim anlayışıyla dünyada.” söz konusu.

2022 Kontrol Programı kapsamında 39’u genel bütçeli idare, 106’sı özel bütçeli idare, 42’si özel bütçeli ve diğer idareler, 2’si sosyal güvenlik kurumu, 11’i düzenleyici ve denetleyici kurum, 6’sı kalkınma ajansı, 13’ü diğer kamu olmak üzere 222 birim bulunmaktadır. idareler, diğer 3 kamu şirketi. Sayıştay kontrol raporunun TBMM’ye sunularak ilgili kamu idarelerine gönderildiğini anlatan Yener, 11 il özel idaresi, 30 büyükşehir belediyesi, 33 büyükşehir belediyesine bağlı idare, 22 il belediyesi, 136 ilçe belediyesi, 48 yerel yönetim şirketi, 9 yatırım izleme ve koordinasyon müdürlüğü. Denetlendiğini belirtti.

Yener, kamu işletmelerinin denetimine ilişkin 109 Sayıştay denetim raporunun Aralık ayında Meclis’e sunulacağını belirtti.

Sayıştay Başkanı Yener, 2022 kontrollerinde tespit edilen kamu zararlarına ilişkin yargılama bazlı raporların Kasım ayı sonuna kadar 6 ay içinde karara bağlanmak üzere ilgili Sayıştay yargılama dairelerine gönderileceğini duyurdu.

Düzenlilik kontrolleri kapsamında kamu idarelerinde 2 bin 247’si mali rapor ve tabloları etkileyen bulgu, 5 bin 377’si ise mevzuata uyumla ilgili bulgu olmak üzere toplam 7 bin 624 kontrol bulgusunun tespit edildiğini belirten Yener, şöyle konuştu: Bütçe türüne göre en fazla bulgu yerel yönetimlerde tespit edildi.” “Kurumumuz ve kamu idarelerinin daha sonraki yönetimlerde yapacakları denetim, yönlendirme ve kurumsal kapasite geliştirme çalışmalarında bu konunun dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.” dedi.

artukluhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu