Diyarbakır’daki Filistinli öğrenciler aileleri için endişeli: Arkadaşlarımın çoğu şehit oldu
DİCLE Üniversitesi’nde eğitim gören Filistinli öğrenciler, İsrail’in Gazze’de kadın ve çocuklara yönelik saldırılarını dehşetle izlediklerini ve aileleri için endişe duyduklarını söyledi. Hemşirelik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Muhammed Eladam ise, “İsrail Gazze’de suyu ve elektriği kesti. Hastaneleri, marketleri, halka açık yerleri bombalıyorlar. Oradaki arkadaşlarımın çoğu şehit oldu. Ailem mağdur durumda. Batı Şeria’yı görebiliyorum ama Gazze’de akrabalarım var.” “Abluka altındalar. Sokağa çıkamıyorlar, her şeyi yasakladılar” dedi.
Filistin’den Türkiye’ye gelen 50’ye yakın öğrenci Dicle Üniversitesi’nin çeşitli fakülte ve meslek yüksekokullarında eğitim görüyor. İsrail’in Gazze’deki kadın ve çocuklara yönelik saldırılarını dehşet içinde izlediklerini ve zar zor haber alabildiği aileleri için endişelendiklerini belirten öğrenciler, ülkelerinde olup bitenleri televizyondan takip ettiklerini ve çok sayıda kayıp verdiklerini söyledi. Saldırılarda yakınları.
5 yıldır Türkiye’de yaşayan ve İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi olan Sondos Alhassanat, Gazze’de ailesiyle iletişimde zorluk yaşadığını belirterek, “Özellikle ikinci haftasında , elektrikler kesildi, sular kesildi.İnternet şebekesinde sorun yaşıyorlardı.Bu yüzden yurt dışı görüşmeler yapıyorduk.Ailemizle görüşerek merakımızı gideriyoruz.Genel olarak iletişim kurmakta zorluk çekiyoruz. O kadar küçük sözler alıyoruz ki hemen ‘iyiyiz’ diyorlar. Ailemle en son 2 hafta önce manzaralı bir toplantı yapmıştım. Ablam Karabük Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyor. 3 kardeşimiz orada, 3′. “Üçü de burada. En küçük kardeşim henüz okulu bitirmedi. Bu yüzden hâlâ ailemin yanında. Bize bildirimler gönderiyorlar. Son uyarı dün sabah geldi. Bu sabah herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. O yüzden ben ve kardeşim merak ediyoruz” dedi.
‘GAZZE’DE GÜVENLİ BİR YER KALMADI’
Alhassanat, İsrail ordusunun havadan vurduğu El-Ehli Arap Hastanesi’ni çok iyi bildiğini, bombalamanın ardından artık güvenli bir yer kalmadığını ifade etti. “El-Ehli Arap Hastanesi önceden bildiğim bir yer. Oraya çok sık giderdim. Orada bir de kilise var. Bombalandığı haberi oldukça ciddiydi.” Ağırdı. Daha önce hiç yaşamadığımız bir şeydi. Daha önce Gazze’de hastane bombalaması yaşanmamıştı. Genel olarak hastaneler ve okullar Gazzeliler için güvenli yerlerdi. Özellikle hastaneler. Bu yüzden kendimizi güvende hissettiğimiz yerlerdi. Bombardımanla birlikte artık Gazze’de güvenli bir yer kalmadı. . 500 şehit bizim için ağır bir yüktü. Yani 500 sayı, 500 can, 500 aile, 500 arkadaş, 500 koca. Annem ve babamla birlikte 8 kişiyiz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz pazar günü Diyarbakır’da yürüyüş vardı. Böyle olunca sanki bize sarılıyorlar. Onu görüyoruz. Çok şükür toplum olarak neler olduğunu, nasıl bir hayat yaşadığımızı biliyorlar. Bu yüzden manevi destek veriyorlar. Gazze’de birçok yerde mahalleler yıkıldı. Bu savaş daha ne kadar devam edecek, kaç canımızı kaybedeceğiz, kaç şehidimiz olacak, ne zaman gerçekleşecek? Dünyada ciddi bir tepki olur mu bilmiyoruz. “Bu yüzden herkese sesleniyoruz, en azından çocuklar için bir şeyler yapın” dedi.
‘DOSTLARIM ŞEHİT OLDU’
Hemşirelik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Muhammed Eladam, İsrail’in saldırılarını dehşet içinde izlediğini ve çoğu arkadaşının şehit olduğunu belirterek, “Gördüğümüzde çok büyük acı duyuyoruz. Şimdi İsrail’e baktığımızda” dedi. , sadece sivilleri öldürüyorlar, en çok çocukları öldürüyorlar, son 24 saatte 700 şehit oldu, bunların yarısı çocuk, Gazze’ye baktığımızda İsrail su ve elektriği kesti, hastaneleri de bombalıyorlar Pazarları, halka açık yerleri bombalıyorlar, orada arkadaşlarım var, birden fazla şehit oldu, çok acı çekiyorlar, ben buradayken Arkadaşlarım orada, ailem Batı Şeria’da, akrabalarım da orada. Abluka altındalar, sokağa çıkamıyorlar, her şeyi yasaklamışlar, her gün saldırıyorlar, biz 7 kardeşiz, Gazze’de durum daha kötü, orada her şey kesiliyor, ama Batı Şeria ve Ürdün Gazze’den farklı olarak ailemi görebiliyor, onlarla konuşabiliyorum ama Gazze’dekiler hiçbir şey yapamıyor. Ulaşımı bile kullanamıyorlar. Dış dünyayla irtibatı kestiler. Türkiye halkı olarak tek bir şeye inanıyorum, diyorum ki; Türkiye’den binlerce Fatih Sultan Mehmet çıkacak, bu şehirden binlerce Selahaddin Eyyubi çıkacak. Filistin’i de fethedeceğiz. İnşallah bir gün Kudüs’te dua edeceğiz. Öyle inanıyorum. 7 Ekim’den sonra Diyarbakır’da bir şey gördüm. Herkes sokaklarda, etkinlikler düzenliyor. Herkes Filistinlilerin yanında olduğumuzu söylüyor. Herkes İsrail’e karşı, kimse burada İsraillileri istemiyor. Dicle Üniversitesi’ndeki Türk öğrenciler bize kardeş gözüyle bakıyor. Bize Müslüman gözüyle bakıyorlar. Allah’a şükür hiçbir eksiğimiz yok” dedi.
‘ÜÇ KUZENİM ŞEHİT OLDU’
Sivil Havacılık Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan ve 4 yıldır Türkiye’de yaşayan Anmak Alalami, saldırılarda 3 kuzeninin şehit olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Filistinliyim ama Ürdün vatandaşıyım. Filistin’de akrabalarım var. Şu anda Gazze’de 6 hastane faaliyet gösteriyor. Mezarlarda yer kalmadı. Oradaki insanları bırakacak yer kalmadı. Ailemden bazıları İstanbul’da, bir kısmı Ürdün’de ama orada akrabalarım var. Aslen El Halil’deniz. “3-4 gün önce Gazze’de İsrail bombardımanı sonucu 3 kuzenim şehit oldu. Diyarbakır’dan manevi destek geliyor. Rektörümüz Mehmet Karakoç sağ olsun bizimle bir toplantı yaparak ihtiyaçlarımızı sordu.”